Kapak çeşitleri ismini yüzey kaplamasının çeşidinden almaktadır. Şu an kullanılan kapak çeşitleri şunlardır.

Membran Kapak;

Yüzey malzemesi avrupadan ithal edilen PVC folyo, dünya sağlık örgütünün onayını almış sağlık normlarında kanserojen madde içermeyen bir PVC ürünüdür. Yüzeyi bakteri tutmaz.Tek yüz MDF istenilen ölçülerde kesilip CNC tezgahların da işlendikten sonra tutkal tabancası yardımı ile yüzeye PVC tutkalı atılmaktadır. Bu tutkal çeşidine göre 55 ile 75 derece sıcaklıkta aktif hale gelmektedir. Tutkallanıp hazırlanan malzeme bir vakum pres veya membran pres yardımı ile yüzeyine PVC folyo basılır. Membran (PVC) Kapak uzun ömürlü ve temizliği çok kolay bir kapaktır. Neredeyse sınırsız model renk ve tasarımı bulunmaktadır. Piyasada fabrikasyon olarak birçok alternatif üretilmesine rağmen üreticilerin ve son kullanıcıların halen tercih sebebidir.
    
Öncelikle tek yüz MDFLAM bir cnc tezgahında ya da bir nesting makinesinde istenilen model işlenir ve istenilen ölçülerde kesilir.  Cad/Cam yazılımları sayesinde nerdeyse model seçeneği sınırsızdır.
   
Daha sonra yüzeye çekilen model de freze bıçakların bıraktığı darbe ve çapak izleri zımpara ile düzeltilir. En önemli noktalardan birisi budur çıkacak işin kaliteli olabilmesi için zımparanın çok iyi yapılması gerekir.
   
MDF kapakların zımparası bittikten sonra yüzey tutkallama işlemi için tutkallama ünitesine gider. Tutkal 2 kat atıldıktan sonra kuruma işlemine bırakılır. Kapak kenarlarının tutkallama işlemi çok önemlidir. Pvc malzemenin iyi yapışması hava ve nem izolasyonunun iyi sağlanması gerekir.
   
Üzerindeki tutkal kuruduktan sonra kaplamaya hazır olan kapaklar membran prese arasında belirli bir boşluk bırakılarak dizilir ve üzerine pvc folyo serilir. Presin tablası hava almaması için komple kapatılır. Yaklaşık 7 dakikalık bir presleme işleminden sonra artık pvc folyomuz kapaklara yapışmı olacaktır. Bu presleme işleminde membran presin folyoya uyguladığı  ısı yaklaşık 55 derece ile 80 derece arasındadır. Aynı zamanda uyguladığı basınç ise 6 bar ile 14 bar arasındadır. Presleme işleminden sonra PVC folyo fazlalık kısmından maket bıçağı ile kesilir ve ısınan kapaklar soğumaya bırakılır. Soğuma işlemi bittikten sonra temizlenip paketlenmesi için paketleme bölümüne gönderilir. Genel olarak membran kapak imalatı yukarıda anlatıldığı gibidir. Yukarıdaki örnek vakum press denilen makineler vasıtası ile yapılmaktadır. Şuan bu teknoloji biraz eskimiş ve vakum presler yerine artık balon press denilen preslerle imalat yapılmaktadır. Balon press ile vakum press arasındaki en önemli fark, balon press 7 atmosfer basınç uygularken vakum press 1 atmosfer baınç uygular. Ayrıca yeni teknolojilerle donatılmış balon presler imalatı hızlandıran bazı ek özellikler ile donatılmıştır.

Akrilik Kapak;

Ham MDF levhanın üzerine, akrilik parlak folyonun lamine edilmesiyle yapılan bir üründür. Hijyenik olması ve ayna parlaklığı gibi çok parlak bir yüzeye sahip olması tercih nedenlerindendir. Akrilik kapak, genellikle mobilya dekorasyon işiyle uğraşanlar, iç mimarlar ve marangozlar tarafından sıklıkla kullanılır. Yüzeyinin parlak ve ışıl ışıl olması nedeniyle, mutfak ve banyo dolaplarının kapaklarında, televizyon ünitesi, dolap kapağı ve ışık bandı üretimlerinde de kullanılır. Özellikle, çok fazla kullanımı olan mutfak ve banyo dolaplarının kapaklarının en çok tercih edilen şeklidir. Bir mutfak dolabında akrilik kapak kullanıldığında, granit bir tezgah, inox tarzındaki beyaz eşyalar ve aksesuarlar ile bir bütün oluşturduğunda, oldukça göz alıcı bir görünüm sağlamaktadır. Yine aynı şekilde, banyo dolaplarında da bu nedenlerden dolayı tercih edilmektedir. Akrilik kapakların hijyenik, suya, neme karşı dayanıklı ve uzun ömürlü olması da uygulandığı yere değer katmaktadır. Günümüzde akrilik malzemeden mamul kapaklar, modern tarzda inşa edilen konutlarda ve işyerlerinde özellikle talep görmektedir. İnsanlar artık yaşam alanlarında soluk, donuk ve eski tarz görüntülü mutfaklardan veya banyolardan haz almamakta, trend oluşturmuş olan akrilik kapaklı modelleri seçmektedirler. Birkaç yıl öncesine kadar, mobilya sektöründe profil kapak uygulamaları oldukça revaçtaydı. Mobilya ve dekorasyon piyasasında bu tarz üretim yapan çok üretici bulunuyordu ve sektörde herhangi bir katma değer sağlamamaya başlamıştı. Akrilik kapak seçeneğinin sektöre girmesi ile dekorasyon firmaları veya mobilyacılar, akrilik kapağa bir kurtarıcı edasıyla sarıldılar.

Hakikaten de bakıldığında, profil kapağın bir dönem moda olması gibi, akrilik de bir moda rüzgarı şeklinde sektörde esmeye başladı. Bu moda rüzgarı, mobilya piyasasına yön veren önemli bir etken ve unsur halini aldı. Üretici firmalar da buna göre üretimlerini ve yatırımlarını şekillendirdiler.
Akrilik kapaklar, çok kolay temizlenebiliyor ve hatta pasta/cila ile oluşabilecek çizikler tamir edilebiliyor. Pürüzsüz bir yüzeye sahip olan akrilik kapaklar, UV teknolojisi kullanılarak oluşturulan koruyucu tabaka sayesinde, çok uzun yıllar rengin ve desenin parlaklığının ilk günkü gibi korunmasını sağlıyor. Akrilik kapak, sağlığa Zararlı ve kanserojen herhangi bir madde içermediği gibi, istenilen renk ve desende oldukça geniş bir seçenek sunuyor. Akrilik kapakların kenarlarına uygulanan bantlar da aynı renklerde yapılabiliyor    Piyasada akrilik kapağın çok talep görmesi nedeniyle, akrilik olmamasına rağmen parlak yüzeyli MDF veya suntaları ya da normal parlak pvc kaplı ürünleri, akrilik kapak diye satan ve uygulayan firmalar da mevcuttur. Montajı yapılmış bir mutfak dolabı veya banyo dolabının kullanımında dikkat edilmesi gereken küçük ipuçlarını sıralamakta yarar var; Çizilmeye karşı direncinin arttırılması için, koruyucu folyo çıkarıldıktan sonra, mobilya yüzey temizleyicisi marifeti ve yumuşak bir bez ile temizlenmeli, 24 saat boyunca da temizlenen yüzeye dokunulmamalıdır. Akrilik kapakların temizliğinde solvent tiner bazlı kimyasal maddeler
kullanılmamalıdır.

Laminat Kapak;

Laminat kapak da imalat ve uygulanma şekli akrilikle nerdeyse aynıdır. Parlak veya mat seçenekleri mevcut ve neredeyse sınırsız renk seçeneği vardır. Piyasaya da bilinen en iyi laminat FORMAİCA’ dır hatta o kadar iyi ve ün yapmıştır ki 80’li yıllarda mobilyalarda kullanılan formika denilen malzemeye kendi ismini vermiştir.

Lake Kapak;

Yılların eskitemediği bir trenddir. Her ne kadar yeni teknolojik ürünler çıksa da hiçbir malzeme Lake Kapak’ın yerini dolduramamıştır. Mdf işlenir temiz bir zımpara yapıldıktan sonra lake boyama işlemi yapılır. İsteğe göre parlak veya mat yapılabilir. Lake Kapak evdeki bütün mobilyalarda kullanılabilir çok şıktır fakat diğer kapak çeşitlerine göre biraz maliyeti yüksektir.

Görüşmeyi Başlat
Görüşmeyi Başlat
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?